In Zuid-Afrika zijn we inmiddels al ruim drie maanden bezig met het Spotlight Support project. Hierbij verzorgen we clinics en een eindshow op verschillende special needs scholen rondom Kaapstad. De eerste groep stagiaires heeft in maart op de Mary Harding School samen met de kinderen een circusshow gedaan. In april is er een nieuwe groep stagiaires gekomen, Jeroen, Mitchell, Laura en nog een Mitchell. Zij werden gelijk in het diepe gegooid, want zij mochten gelijk aan de slag op twee scholen: Khayelitsha Special School en Astra. Voor deze stagiaires is het de eerste keer dat ze met kinderen met special needs werken. Het valt de stagiaires op dat de kinderen heel erg blij zijn met kleine dingen. De energie die je van deze kinderen terug krijgt is voor de stagiaires een geweldige ervaring.

Op deze scholen gaan we voor de kinderen weer drie clinics verzorgen en de laatste dag staat in het teken van een eindshow, waarbij andere leerlingen van de school komen kijken. Het is eerst even aftasten, maar als ze de kinderen laten zien wat je kunt doen met een diabolo, een springtouw, jongleerballen of hoepels, zijn ze gelijk enthousiast. Per kind wordt er gekeken naar de mogelijkheden die het kind heeft om met een bepaald materiaal te werken. Als het dan lukt om een hoepel een paar keer om je arm te laten draaien, dan is dit voor sommige kinderen helemaal fantastisch.

Vaak is het wel een kwestie van improviseren. Op Khayelitsha Special School is de ruimte waarin gewerkt wordt erg beperkt, dus vaak gaan we met de kinderen naar buiten. Maar als het dan ineens begint te regenen, moeten we binnen, in een kleine ruimte, verder. De kinderen genieten van de aandacht die ze krijgen. Bij Astra is de ruimte die we hebben veel groter. We kunnen wekelijks van een grote gymzaal gebruik maken om te trainen en bij de eindshow is er een podium aanwezig, waar zelfs de kinderen in een rolstoel makkelijk op kunnen komen om op te treden.

Bij Astra hebben we de eindshow vorige week gedaan. De kinderen waren zenuwachtig, maar we hadden genoeg tijd om alle acts nog een keer door te nemen. Ondertussen werden de kinderen ook geschminkt. Ze konden zelf kiezen hoe ze geschminkt wilden worden. Eén van de jongens gingen er helemaal voor, zijn gezicht moest wit, want hij wilde wel eens zien hoe dat eruit zou zien, daarna moest hij als “the Joker” geschminkt worden. Anderen kozen voor een ster op hun wang of alleen iets op hun arm.

Na de voorbereidingen is het tijd voor de eindshow! De show wordt met veel applaus en gelach ontvangen door de kinderen. Het wordt afgesloten met een dans waar alle kinderen aan mee doen. Want in een rolstoel kun je ook zeker mee doen, met een grote glimlach op het gezicht. Aan het einde krijgen de kinderen een certificaat. Het is heel snel gegaan, op Astra zijn we alweer klaar en op Khayelitsha Special School hebben we volgende week een eindshow. We kijken er naar uit!