Even voorstellen, wij zijn Uriël, Frans Willem en Meggy en vormen samen het team van Teamplayers Internationaal in Zuid-Afrika. Wij zijn gevestigd op de Western Cape Sport School (WCSS), een middelbare school waar sport het middelpunt is. Onder begeleiding van Jasmijn en Hannah zorgen wij voor het Outreach programma van de Western Cape Sport School. Dit betekent dat wij sportlessen geven op verschillende basisscholen rondom Kaapstad om zo de kinderen voor te bereiden op een eventuele schoolvoortzetting bij de WCSS. Naast het outreach programma verzorgen wij bewegingslessen op een aantal Special Needs scholen en hebben wij de ruimte gekregen om een eigen project te starten. Dit project heet Spotlight Support.
In dit nieuwe project gaan wij vier weken aan de slag op één Special Needs school, een school met kinderen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Het uiteindelijke doel is om kinderen met een handicap in de spotlight te laten staan. Dit willen wij bereiken door de kinderen kennis te laten maken met het circus om vervolgens hun nieuw geleerde vaardigheden te laten zien in een circus show.

Na een paar weken van voorbereiding hebben we een leuk programma opgezet. Mary Harding, de school die we benaderd hebben voor het eerste blok Spotlight Support, was er gelijk heel erg enthousiast over en wilde heel graag deelnemen aan het project. Een van de achterliggende gedachten van het programma is om twee verschillende doelgroepen met elkaar in contact te laten komen. In dit blok zullen tien leerlingen van de Western Cape Sport School betrokken zijn bij het project. Deze kinderen gaan iedere dag naar school en sporten daarnaast erg veel. Veel van deze kinderen zijn nog nooit in aanraking gekomen met kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen. Voor hen zal het een nieuwe ervaring zijn om mee te werken binnen een project als dit. Tijdens de voorlichting die we aan de leerlingen hebben gegeven bleek al snel dat de leerlingen er super veel zin in hebben en dit als een grote kans zien om hun horizon te verbreden.

Naast het idee van een circus show is er ook het idee om een materiaal box samen te stellen voor de school. In de weken die we hier nu zitten zijn we er achter gekomen dat bijna alle scholen een tekort aan materiaal hebben. Hierdoor worden gymlessen niet gegeven of word er maar vanuit een klein aanbod les gegeven. Wij zijn erg trots op de materiaal box die we samengesteld hebben en er zitten veel dingen in die de school na het project kan gebruiken voor anderen sportonderdelen.

Afgelopen week is het Spotlight Support project officieel van start gegaan. Hier hebben wij de eerste, van een reeks van drie, circusles gegeven. Op donderdag 26 februari zijn wij, de Teachers For Africa/RESPO groep, met tien leerlingen van de Western Cape Sport School op bezoek geweest bij de Mary Harding school. Na de nodige mailtjes, telefoontjes en andere voorbereidingen was het een strak georganiseerde ochtend. De school had 31 trappelende kinderen voor ons klaar staan.

De eerste les stond in het teken van het kennismaken met circus. In de hal/aula die wij tot onze beschikking hebben, hadden wij vijf stations uitgezet: touwspringen, acrogym, diabolo, kiwi-doi-poi en soleren. Veel materiaal dat wij gebruiken is onbekend voor deze kinderen. Uiteindelijk heeft elk kind de kans gehad om alles uit te proberen en te kijken wat voor hem of haar interessant is. Kinderen die zichtbaar opvallende talenten hebben, zijn gelijk benaderd om te vragen of zij dit kunstje willen opvoeren tijdens de eindshow. Alle andere kinderen kregen de mogelijkheid om aan het eind van de les aan te geven welk onderdeel zij graag willen doen in het vervolg van de lessenreeks. Het is namelijk de bedoeling dat de kinderen zich de komende twee weken richten op een specifiek onderdeel waarbinnen zij een act verzinnen. Deze act wordt uiteindelijk opgevoerd tijdens een show voor de hele school in de vierde week.