Vorig jaar vond de eerste Deaf Xperience plaats en werd duidelijk dat er geen ontmoetingsplekken zijn voor doven in Addis Abeba. Alleen wat informele bijeenkomsten verspreid over de stad. Tijdens het afgelopen bezoek bleek dat er door de organisatie DDIA, in het kader van een ondernemersproject, verschillende internetcafés zijn geopend in Addis Abeba door doven. Deze internetcafés hebben inmiddels ook de functie gekregen als ontmoetingsplekken en hier en daar wordt er naast internet ook koffie en gebakjes verkocht. In de volksmond worden deze gelegenheden nu ‘gebarencafés’ genoemd. In onze ogen een direct gevolg van het de Deaf Xperience van vorig jaar.
Tijdens de reis heeft de groep in een van deze internetcafés weer een gebarencafé georganiseerd. In het begin was het erg rustig, waarschijnlijk omdat de bijeenkomst nogal ad hoc was georganiseerd en niet goed genoeg bekend is gemaakt in de dovengemeenschap. Maar gelukkig kwamen er gedurende de middag steeds meer doven en uiteindelijk waren het er vele tientallen. Twee Nederlandse deelnemers hebben de leiding genomen voor het spelen van spelletjes en er was veel interactie tussen de lokale doven en de bezoekers uit Nederland. De sfeer was super en men bleef tot ver na sluitingstijd hangen.

Het principe gebarencafé lijkt te zijn overgenomen door de dovengemeenschap en geïntegreerd in bestaande structuren (internetcafés). Het werd uiteindelijk druk bezocht en er ligt een goede basis om het project verder uit te bouwen richting een sociale onderneming.