Ethiopië

Project Details

Date : 2017
Tags :
Category :

Project Description

Sinds 2005 doet Respo International in samenwerking met Stichting Dir en Hogeschool Windesheim sportprojecten voor mensen met een handicap in Ethiopië. Deze projecten hebben geleid tot het opzetten van het DIRES House of Sport in Addis Abeba. DIRES House of Sport is inmiddels uitgegroeid tot een eigen sportcentrum van waaruit sporttrainers wekelijks sportactiviteiten verzorgen voor een netwerk van verschillende scholen voor kinderen met een handicap. In dit sportcentrum werken op dit moment 10 Ethiopische werknemers. Vanuit de opgebouwde brugfunctie tussen Nederland en Ethiopië zijn er jaarlijks stageplaatsen voor Nederlandse studenten en worden verschillende Nederlandse experts ingezet.

In de komende jaren zal dit centrum groeien naar een nationaal kennis- en informatiecentrum voor bewegen en sport voor mensen met een handicap. De medewerkers van het DIRES House of Sport ontwikkelen handleidingen, beschrijven sport en spelactiviteiten en geven regelmatig bijscholingen en cursussen aan studenten, (gym-)leerkrachten en sportleiders. Er is een nauwe samenwerking met sportorganisaties, het Ministerie van Jeugd en Sport en andere belanghebbenden. De wens is om op den duur de activiteiten van het DIRES House of Sport verder uit te breiden naar andere regio’s in Ethiopië en naar andere landen.

Baanbrekend in de geschiedenis: SPAT -trainers

Een belangrijk onderdeel van het DIRES House of Sport is het SPAT-programma. SPAT staat voor Sport Physical Activity Trainer-programma en is een tweejarige opleiding voor mensen met een handicap die zelf worden opgeleid tot sporten beweegtrainer. In verschillende modules en wekelijkse stages leren zij om les te geven aan kinderen en volwassenen met een handicap in sport, beweegactiviteiten, spel en weerbaarheid. Het is voor het eerst in de geschiedenis van sport- en beweegonderwijs dat een grote groep mensen met een handicap, wordt opgeleid tot trainers.

Naast sportactiviteiten voor mensen met een handicap heeft het House of Sport projecten ontwikkeld op het gebied van judo, wielrennen, atletiek en voetbal.

Wat kun je doen?

Stages voor studenten PMT

Als student Psychomotorische Therapie kun je tijdens jouw stage bij Dires themagericht werken aan weerbaarheid, assertiviteit en samenwerken. Je verdiept je in de sportactiviteiten van Dires, in het bijzonder de dagelijkse sport- en beweegactiviteiten aan kinderen met een handicap. Dit maakt deel uit van ons SPAT programma (SPAT = Sport & Physical Activity Trainer) waarbij de trainers zelf ook een handicap hebben.

Stages voor studenten Sportkunde

Studenten Sportkunde bereiden sportevenementen en -programma’s voor en helpen bij de uitvoering. Hoe communiceer je over de activiteiten? En hoe kan Respo de projecten verder uitbreiden? Vragen waar jij straks het antwoord op kunt geven. Samen met de Youth sportacademie lever jij een bijdrage aan het verbeteren van enkele topsport-programma’s. Daarnaast lever je input voor verslagen en rapportages voor donoren uit Nederland (in het bijzonder Respo International). Daarbij werk je samen met Ethiopische collega’s én andere studenten uit Nederland. Je woont en werkt in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Alleen dat al is een onvergetelijke ervaring!

Stages voor studenten Lichamelijke Opvoeding

Voor studenten Lichamelijke Opvoeding is er een breed aanbod van projecten die zij kunnen oppakken. Je verzorgt tijdens je stage in Ethiopië samen met gehandicapte Ethiopische sporttrainers sport- en bewegingsactiviteiten voor mensen met een handicap. Je introduceert nieuwe spelvormen waarbij je via “train de trainer” zorgt voor een duurzaam vernieuwend aanbod. Je ontwikkelt leskaarten en geeft versterking aan het sportaanbod. Ook geef je opbouwende feedback aan medewerkers van de organisatie op het gebied van sport en spel. Tot slot, kun je deelnemen aan verschillende andere projecten zoals handbal-, voetbal-, basketbal- of judoactiviteiten voor mensen met een handicap. Kortom, een geweldige stage en ervaring voor een LO’er!

Stages voor studenten Sociaal Werk en studenten van andere opleidingen

Studenten Sociaal Werk kunnen een mix doen van de activiteiten die zijn omschreven voor studenten PMT, sportkunde en lichamelijke opvoeding. Ook voor studenten van andere opleidingen zijn er mogelijkheden. Denk aan het leveren van input en ondersteuning op het gebied van communicatie en media, het begeleiden en coachen van mensen met een beperking, het overdragen van vakspecifieke kennis op lokale professionals. Of  het bedenken en/of meehelpen bij het organiseren van één of meer evenementen op scholen.

Raadpleeg de actuele vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie.

Stages voor MBO studenten

Dires houdt zich sinds haar oprichting bezig met sport en beweging voor mensen met een handicap. De belangrijkste focus ligt op kinderen. Dagelijks gaan er professionele sportleraren naar scholen en een revalidatiecentrum in en om de hoofdstad Addis Ababa om sportles te geven aan kinderen met een handicap. In het verleden heeft Dires veel sportcompetities georganiseerd voor mensen met een handicap, waaronder rolstoelbasketbal, judo, voetbalcompetitie voor doven, etc. De laatste tijd is dit wegens bezuinigingen op een laag pitje gezet, maar Dires heeft de ambitie om dit in 2017 en 2018 weer verder op te pakken.

Maak het verschil!

Wil jij waardevolle ervaring opdoen in het buitenland? Jouw vakgebied vanuit een nieuwe invalshoek benaderen? En kennismaken met een volstrekt andere cultuur? Denk dan eens aan een stage in Ethiopië of Zuid Afrika via Respo International.

Onze projectlocaties

Dires for Development Charitable Association (D4D)

Dires for Development Charitable Association (D4D) zet zich sinds 2008 in voor de empowerment van mensen (hoofdzakelijk kinderen) met een beperking, middels maatschappelijke projecten gericht op sport, onderwijs en ondernemerschap. Hiermee streeft zij ernaar om de positie van personen met een beperking te verbeteren in de Ethiopische samenleving. “We empower Potentials!”
Dires houdt zich sinds haar oprichting bezig met sport en beweging voor mensen met een handicap. De belangrijkste focus ligt op kinderen. Dagelijks gaan er professionele sportleraren naar scholen en een revalidatiecentrum in en om de hoofdstad Addis Ababa om sportles te geven aan kinderen met een handicap. Het kan gaan om een lichamelijke handicap, doven, blinde kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking.

Het bijzondere van dit programma is dat de leraren zelf ook een handicap hebben. Hiermee hebben zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor de kinderen, hun ouders en de hele maatschappij. Naast de sportactiviteiten voor kinderen richt Dires zich ook op volwassenen.

In het verleden heeft Dires veel sportcompetities georganiseerd voor mensen met een handicap, waaronder rolstoelbasketbal, judo, voetbalcompetitie voor doven, etc. De laatste tijd is dit wegens bezuinigingen op een laag pitje gezet, maar Dires heeft de ambitie om dit in 2017 en 2018 weer verder op te pakken.

Over Ethiopië

Ethiopië ligt in het oosten van Afrika en is omringd door verschillende andere Afrikaanse landen. Onze projecten zijn voornamelijk in Addis Abeba, de hoofdstad van het land. De stad heeft ruim 3 miljoen inwoners en is gelegen op een hoogte tussen de 2200 en 3000 meter.

Ethiopië kent tientallen culturen en evenzoveel talen (ongeveer 90 verschillende). De officiële taal is het Amhaars, maar de meest gesproken taal is het Afaan Oromo. Het land heeft een schitterende natuur met hooggebergten, savannes en watervallen. Ook cultureel kijk je hier je ogen uit!

Vacatures

En?! Durf jij de uitdaging aan?

Stages van Respo hebben levens veranderd. Je leert veel en doet volop nieuwe ervaringen op. En je kunt echt het verschil maken. Voor jezelf, maar zeker ook in het leven van anderen! Nieuwsgierig? Stuur dan een mail naar Guy Steenweg via guy@respo.org en volg ons op Facebook.