Projecten Wereldburgerschap

Project Details

Date : 2005-2014
Category :

Project Description

Respo International organiseert met verschillende scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties Xperience programma’s om jongeren en professionals kennis te laten maken met de projecten in ontwikkelingslanden. Behalve kennismaken wordt  in samenspraak met voor elke Xperience uitdagende projecten geselecteerd waaraan de deelnemers een gerichte bijdrage gaan leveren. Veelal gebeurt dit in het geven van sportlessen, het verzorgen van workshops of het organiseren van een sportevenement. Respo International heeft een methode wereldburgerschap ontwikkeld waarin wordt geïnvesteerd in de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers.

Tom en Charlotte van VIOS uit Vaassen zijn in oktober 2012 voor 10 dagen naar Ethiopië geweest. In deze video delen zij hun ervaringen.

Xperiences

Ethiopia Xperience CIOS NL 2014

Land:  Ethiopië | Jaar: 2014

In mei 2014 heeft Respo International een projectreis Ethiopia Xperience georganiseerd voor 10 Nederlandse jongeren en 4 docenten in samenwerking met CIOS Nederland onder de naam ‘Sportchangemakers’.
De projectreis was georganiseerd in het kader van het SBOS programma wereldburgerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de projectreis zijn verschillende projectscholen voor kinderen met een handicap en is het Youth Sport Academy bezocht en zijn verschillende clinics gegeven.

Ethiopia VIP Xperience 2014

Land:  Ethiopië | Jaar: 2014

Marrit Postma, Maarten van der Laan, Ferry Molenaar, Ramona Verhoeven, Tommy van den Eijnde en Annemiek van Munster (tevens coördinator) doen mee aan de ‘Ethiopia VIP Xperience’, een project van Respo International dat gericht is op het ondersteunen van kleinschalige en betekenisvolle projecten voor kinderen met een visuele handicap in Ethiopië. In november 2014 reizen zij af naar Ethiopië.

Met de Ethiopia Xperience investeert Respo International in het wereldburgerschap van Nederlandse jongeren, door ze in contact te brengen met jongeren in Ethiopië. De jongeren delen hierbij kennis en ervaringen en gaan op zoek naar zinvolle samenwerkingsprojecten.

Alle deelnemers aan de Ethiopia VIP Xperience zijn zelf Vips (Visually impaired persons), oftewel slechtziend. De Vips zijn speciaal geselecteerd op basis van hun enthousiasme en betrokkenheid om van het programma een succes te maken. Onze Vips gaan intensief samenwerken met Ethiopische jongeren met een visuele handicap. De focus van de Ethiopia Xperience ligt op het verbeteren van sport- en spelvoorzieningen voor kinderen met een visuele handicap in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.
De Ethiopia VIP Xperience wordt mede mogelijk gemaakt door subsidiefaciliteit Burgerschap en ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ethiopia Xperience ROC Aventus Apeldoorn 2013

Land:  Ethiopië | Jaar: 2013

In januari 2013 heeft Respo International een projectreis Ethiopia Xperience georganiseerd voor 6 leerlingen en een docent van ROC Aventus uit Apeldoorn.
Tijdens de projectreis zijn verschillende projectscholen voor kinderen met een handicap bezocht en zijn verschillende clinics gegeven op het gebied van social circus. Elke clinic is afgesloten met een voorstelling.

Ethiopia Xperience 2013

Land:  Ethiopië | Jaar: 2013

In februari 2013 heeft Respo International een projectreis Ethiopia Xperience georganiseerd voor 9 Nederlandse jongeren in samenwerking met Graafschap College, CIOS Nederland, Arentheem Arnhem, Light for the World en Kiryoku.

De projectreis was georganiseerd in het kader van het SBOS programma wereldburgerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de projectreis zijn verschillende projectscholen voor kinderen met een handicap bezocht en zijn verschillende clinics gegeven.

Ethiopia Deaf Xperience 2013

Land:  Ethiopië | Jaar: 2013

In oktober 2013 heeft Respo International een projectreis Ethiopia Deaf Xperience georganiseerd voor 10 doven jongeren, 2 begeleiders en 2 tolken, in samenwerking met Wesemann Travel. De projectreis was georganiseerd in het kader van het SBOS programma wereldburgerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De doven jongeren hebben tijdens de Deaf Xperience verschillende projecten bezocht met 10 Ethiopische Doven Buddies. Drie projecten stonden centraal:

 1. Opzetten van een gebaren café Addis Abeba
 2. Opzetten van een voetbalaanbod voor doven meisjes
 3. Uitvoeren van een sociaal onderzoek naar leefomstandigheden van doven jongeren in EthiopiëN.a.v. deze projectreis is een projectgroep opgericht die zich gaat inzetten om de projecten in Ethiopië een vervolg te kunnen geven.

Marokko Xperience 2012 - 2013

Land:  Marroko | Jaar: 2012 – 2013

In juni 2012 en juni 2013 is een projectreis georganiseerd in samenwerking met studenten en docenten van Calo Windesheim. Tijdens deze projectreis zijn verschillende social circus clinics verzorgd op verschillende scholen voor kinderen met een handicap. Elke clinic is afgesloten met een publieke voorstelling van de kinderen.

In juni 2012 en 2013 zijn 22 studenten onder leiding van Linda Vrielink en Karim Riadi van Hogeschool Windesheim voor een projectreis naar Marokko gegaan. Onderdeel van de reis was het opzetten van een social circusproject voor weeskinderen en kinderen met een handicap. Naast een succesvolle voorstelling hebben de studenten sponsoracties opgezet waardoor op beide instelling een circusbox met circusmaterialen kon worden achtergelaten. Het circusproject in Marokko is in samenwerking met het Marokko Fonds.

Roemenië Xperience 2012

Land:  Roemenië | Jaar: 2012

Begin juni 2012 heeft Respo International in samenwerking met Circusschool Hannes & Co, Business School Windesheim en Calo Windesheim een social circusprogramma georganiseerd rond de plaats Lasi in Roemenië. Onder leiding van social circus specialisten Anne Kuipers en Tejo van den Berg zijn 25 studenten van Calo Windesheim betrokken in de voorbereiding en uitvoering van de circusshows op 7 instellingen voor kinderen met een handicap.

In totaal hebben 560 kinderen met een handicap deelgenomen aan clinics op het gebied van circusactiviteiten met als doelstelling gedurende één dag te werken aan het organiseren van een circusshow. Bij social circus staat dan niet de moeilijkheidsgraad centraal, maar juist de succeservaring. De deelnemende kinderen wordt letterlijk en figuurlijk een podium geboden om hun eigen vaardigheden te ontdekken en te laten zien.

Ethiopia Xperience SBOS 2012

Land: Ethiopië | Jaar: 2012

In februari 2012 heeft Respo International een projectreis Ethiopia Xperience georganiseerd voor 10 Nederlandse jongeren en 4 docenten in samenwerking met Windesheim, Carolus Clusius College, Landstede en ROC Aventus. Tijdens de projectreis zijn verschillende projectscholen voor kinderen met een handicap bezocht en zijn verschillende clinics gegeven, waaronder een clinic rolstoelbasketbal van waaruit het project rolstoelbasketbal Ethiopië is gestart.

In oktober 2012 heeft Respo International een projectreis Ethiopia Xperience georganiseerd voor 9 Nederlandse jongeren en 3 docenten in samenwerking met  Alfa College Groningen, ROC Twente en voetbalverenigingen VIOS Vaassen en SEH Heerde. Tijdens de projectreis zijn verschillende projectscholen voor kinderen met een handicap bezocht en zijn verschillende clinics gegeven, waaronder een atletiektraining en sport-spelaanbodvoor kinderen met een verstandelijke handicap. De voetbalverenigingen hebben verschillende voetbaltrainingen georganiseerd op dovenscholen. Deze trainingen zijn afgesloten met het eerste dovenvoetbal toernooi van Addis Abeba. De dovenvoetbalactiviteiten was de start van het dovenvoetbalproject.

De projectreizen zijn georganiseerd in het kader van het SBOS programma wereldburgerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

HBO programma's

HBO programma Zuid-Afrika 2011 - 2012

Land: Zuid-Afrika | Jaar: 2011 – 2012

In de periode 2011-2012 heeft Respo International verschillende leerwerkplekken geboden in Kaapstad Zuid Afrika voor Nederlandse studenten, afgestudeerden en werkveldspecialisten.

In samenwerking met lokale partners zijn verschillende projecten uitgevoerd op het gebied van:

 • Het versterken van het beweeg- en sportaanbod voor kinderen met een handicap
 • Het organiseren van evenementen
 • Het onderzoeken naar behoefte en effecten van het programma
 • Het communiceren van projectresultaten in rapportages en verhalen

HBO programma Zambia 2009 - 2011

Land: Zambia | Jaar: 2009 – 2011

In de periode 2009-2011 heeft Respo International verschillende leerwerkplekken geboden in Zambia voor Nederlandse studenten, afgestudeerden en werkveldspecialisten.

In samenwerking met lokale partners zijn verschillende projecten uitgevoerd op het gebied van:

 • Het versterken van het beweeg- en sportaanbod voor kinderen met een handicap
 • Het organiseren van evenementen
 • Het onderzoeken naar behoefte en effecten van het programma
 • Het communiceren van projectresultaten in rapportages en verhalen

HBO programma Bandung Indonesië 2009 - 2011

Land: Indonesië  | Jaar: 2009 – 2011

In de periode 2009-2011 heeft Respo International verschillende leerwerkplekken geboden in Bandung (Java) Indonesië voor Nederlandse studenten, afgestudeerden en werkveldspecialisten.

In samenwerking met lokale partners zijn verschillende projecten uitgevoerd op het gebied van:

 • Het versterken van het beweeg- en sportaanbod voor kinderen met een handicap
 • Het organiseren van evenementen
 • Het onderzoeken naar behoefte en effecten van het programma
 • Het communiceren van projectresultaten in rapportages en verhalen

HBO programma Argentinië 2007 - 2009

Land: Argentinië  | Jaar: 2007 – 2009

In de periode 2007-2009 heeft Respo International verschillende leerwerkplekken geboden in Argentinië voor Nederlandse studenten, afgestudeerden en werkveldspecialisten.

In samenwerking met lokale partners zijn verschillende projecten uitgevoerd op het gebied van:

 • Het versterken van het beweeg- en sportaanbod voor kinderen met een handicap
 • Het organiseren van evenementen
 • Het onderzoeken naar behoefte en effecten van het programma
 • Het communiceren van projectresultaten in rapportages en verhalen

HBO programma Ethiopië SBOS 2005 - 2013

Land: Ethiopië  | Jaar: 2005 – 2013

Vanaf 2005 heeft Respo International verschillende leerwerkplekken geboden in Ethiopië voor Nederlandse studenten, afgestudeerden en werkveldspecialisten.

We werken in multidisciplinaire teams, dat wil dat mensen vanuit verschillende vakgebieden samenwerken. In samenwerking met lokale partners zijn verschillende projecten uitgevoerd op het gebied van:

 • Het versterken van het beweeg- en sportaanbod voor kinderen met een handicap
 • Het organiseren van evenementen
 • Het onderzoeken naar behoefte en effecten van het programma
 • Het communiceren van projectresultaten in rapportages en verhalen
 • Het ondersteunen van ondernemende activiteiten