Sami is 25 jaar en woont samen met zijn moeder (46 jaar) en zusje (12 jaar) in Addis Abeba. Hij heeft door de jaren heen veel meegemaakt maar is niet bij de pakken neer gaan zitten. Dankzij de steun van zijn moeder, de kracht uit het geloof en de hulp van DIRES House of Sport staat Sami weer helemaal vrolijk in het leven.

Het één en ander ging mis

Toen Sami negen jaar was, verloor hij zijn oudere broer bij een auto-ongeluk. Datzelfde jaar raakte hij tot overmaat van ramp ook nog eens zijn vader kwijt door een longinfectie. Het gezin stond er in één klap alleen voor en er moest op korte termijn een nieuwe bron van inkomsten gevonden worden. Gelukkig had zijn vader een goede baan waardoor het gezin zich in het begin nog enige tijd kon onderhouden. Het was een zware tijd voor het gezin, het vinden van voldoende inkomen is niet eenvoudig in Ethiopië. “Gelukkig was er mijn moeder die mij en mijn zusje er doorheen wist te slepen.” vertelt Sami. Hij is zijn moeder tot op de dag van vandaag enorm dankbaar en zet zich nu volop in voor zijn familie.

DIRES House of Sport

Op veertienjarige leeftijd begint Sami met werken. Na veel verschillende baantjes komt hij in 2009 terecht bij DIRES House of Sport. Hier gaat hij als bewaker aan de slag. Om de dag moet hij, 24 uur lang, het pand bewaken. In zijn tijd als bewaker leert hij veel mensen kennen, waaronder studenten uit Nederland. “Deze studenten hebben me erg geïnspireerd.’’ Met name de computers van de studenten vond hij erg interessant. De studenten leerden hem veel over de computer waarna hij besloot een opleiding ICT te gaan volgen. Na een paar jaar studeerde hij af en werd hij gevraagd voor een ICT functie bij DIRES House of Sport.

“In Ethiopië is het niet vanzelfsprekend dat je jezelf kunt opwerken. Normaal gesproken ben je een bewaker en niets meer dan dat. Bij DIRES House of Sport is dit anders, hier krijg ik meer mogelijkheden. Daar ben ik DIRES House of Sport ontzettend dankbaar voor.”

“DIRES heeft mijn leven veranderd”

Als ICT’er is Sami verantwoordelijk voor het goed functioneren van de computers bij DIRES House of Sport. Daarnaast geeft hij les aan jongeren over het werken met computers. ‘’DIRES heeft mijn leven veranderd. Dankzij DIRES House of Sport heb ik nieuwe mogelijkheden gekregen en blijf ik mijzelf continu ontwikkelen.’’ Achter de computer voelt Sami zich helemaal thuis. Het werken met kinderen en de mensen met een handicap geeft hem een goed gevoel. In de toekomst hoopt Sami samen met DIRES House of Sport computerles te geven op scholen. Daarnaast is hij bezig met een vervolgopleiding in de ict. ‘’De computerwereld is een wereld die nooit stilstaat en met de hulp van God wil ik me blijven ontwikkelen.’’ Dankzij het werk van Sami kan hij zijn zusje naar school laten gaan en richt zijn moeder zich thuis op het huishouden. “Mijn moeder heeft veel opgegeven voor de familie, nu heb ik de kans om wat terug te doen.’’