Samrawit (11 jaar) gaat twee keer in de week met ontzettend veel plezier naar het judoproject voor dove kinderen van DIRES House of Sport. Negen maanden geleden heeft ze de overstap gemaakt van  taekwondo naar judo. Taekwondo heeft ze drie maanden gedaan, maar doordat haar leraar geen  gebarentaal spreekt is taekwondo te moeilijk voor Samrawit. Nu  judoot ze tussen allemaal dove  kinderen en staat er een trainer die wel gebarentaal spreekt. Bij taekwondo was ze als enige van de groep doof. Het verschil tussen  judo en taekwondo is voor  Samrawit simpel: ‘’Bij taekwondo  mag je meer gebruik maken van je benen, judo lijkt meer op worstelen.’’ Maar het grootste verschil voor Samrawit zit hem in iets heel anders: ‘’Toen ik taekwondo deed, had ik helemaal geen  vrienden en had ik geen contact met de andere groepsgenoten. Bij judo is dit  heel anders, ik heb veel vrienden leren kennen en kan goed met iedereen  communiceren. Ik houd echt van deze sport en zal verdrietig zijn wanneer er  geen judo is.

Sterker en zelfverzekerder

Haar moeder en twee oudere zussen zien ook verschil bij de kleine Samrawit.

‘’Steeds vaker komen er judovriendjes van haar over de vloer. Vol trots laten ze  dan de judo-oefeningen aan ons zien.’’

Samrawit zelf voelt zich ook sterker,  veiliger en zelfverzekerder als ze over de drukke straten van Addis loopt.

Fanatiek op school

De Victoria school is een school voor zowel dove als horende kinderen. Vanaf  groep drie gaat Samrawit naar deze school en zit ze in een klas voor dove leerlingen. Voorheen zat ze op een normale school. Samrawit is namelijk niet haar hele leven al doof. Langzaam viel haar gehoor weg. De ouders en zussen van Samrawit hadden dit in het begin niet door. Ze gingen er pas over nadenken, nadat het door anderen tegen hen was gezegd. Door het wegvallende gehoor gingen de schoolprestaties op haar oude school achteruit. Mensen van de Victoria school kwamen langs om met Samrawit en haar ouders te praten. Dankzij het gesprek zit Samrawit nu op de Victoria school en doet ze het erg goed. De afgelopen twee schooljaren was ze zelfs de beste leerling van haar klas! Voor haar goede schoolprestaties kreeg ze van haar school een schoolboek met opdrachtenboek en pennen. Na haar school hoopt Samrawit een eigen sportschool te kunnen openen om zelf judoles te geven aan dove kinderen.